Questions and Answers of The Last Lesson

Q 1.What usually happens in Franz’s class when school begins?
Ans.usually when the school begins, there is a bustle, which can be heard out in the street, the opening and closing of desks. Lessons are repeated in unison, very loud, with the students, hand over their ears to understand better, and the teacher’s great ruler rapping on the table.

Q 2.What is the class like now, and what surprising things does Franz see there?
Ans.The surprising things that Franz sees there are so many. There is silence in the classroom; everything is as quiet as Sunday. The narrator’s classmates are already in their places. Mr. Hamel is walking up and down with his terrible iron ruler under his arm. He is wearing his beautiful green coat. His frilled shirt and the little black silk cap. There are some villagers sitting quietly on the back benches.

Q 3.What does Mr. Hamel announced at the start of the lesson?

Ans.At the start of the lesson. Mr. Hamel announces:
“My children, this is the last lesson. I shall give you. The order has come from Berlin to teach only German in the schools of Alsace and Lorraine. The new masters come tomorrow. This is your last French lesson. I want you to be very attentive”

Q 4.How do Franz’s feelings towards school work and school books suddenly change?
Ans.Franz’ feelings towards school work and school book suddenly changes on hearing about French being replaced by German in the schools. He is sorry for not learning his lessons. The school books which were a nuisance to him suddenly become his old friends. He is very sad on the departure of his teacher. Mr. Hamel’s address makes him emotional.

Q 5.What does Mr. Hamel say about the importance of language to an “enslaved” people?
Ans.Mr. Hamel says about the importance of language that as long as an “enslaved” people hold fast to their language, there is every hope of restoration of their freedom.

Q 6.What words does Mr. Hamel have the students copy as part of their writing practice? What final words does he write on the board?
Ans.Mr. Hamel tells the students to copy the word; “France, Alsace, and France!” are the final words he writes on the board.

Q 7.In one word describe Mr. Hamel’s feelings about being French.
Ans.In one word, Mr. Hamel’s feeling about being French may be described that he is a “patriot”.

Q 8.Why have Hauser and the other towns’ people come to attend the lesson?
Ans.They have come to attend the lesson because they want to Honour and salute the services rendered by Mr. Hamel to those people and the nation.

More Topics:-

Leave a Reply